Ajdovi žganci a la Hubert.
Podarjam vam nekaj, kar vedno »nasiti« mojo dušo in me spomni na otroštvo: preproste, skromne, domače – ajdove žgance in recept* kako jih je pripravljal moj oče Hubert.
Recept za ajdove žgance
Sestavine:
250 g dobre ajdove moke
1 zvrhana čž soli
cca 7 dl vrele vode
Postopek:
Za kuhanje žgancev, je najboljša izbira ozek in visok lonec v katerem zavremo osoljeno vodo.
Ko voda zavre, na sredino lonca stresemo vso moko – naenkrat in hitro, tako da nastane kepa.
Naj voda ponovno zavre in kuhamo 2-3 minute, tako da voda oblije kepo moke. Nato z ročajem kuhalnice, na sredini kupa naredimo luknjo, premera 2 do 3 cm, v katero se med vretjem prelije voda.
Ta luknja omogoča, da se bo cela kepa moke enakomerno skuhala (to je še bolj pomembno takrat, ko želimo skuhati večjo količino žgancev).
V pokritem loncu kuhamo 30 do 35 minut.
Vodo odlijemo in jo prihranimo. Nato žgance dobro premešamo – za mešanje uporabimo leseno kuhalnico. Nastane lepljiva gosta kepa, v kateri ni sledi moke.
Po potrebi postopoma dodajamo vodo, ki smo jo prihranili. Žganci naj bodo gosti in lepljivi.
Žgance z vilico nastrgamo v skledo. Najbolj okusni so, kadar jih zabelimo z ocvirki, v katere vmešamo jajca.
Dober tek!